Regiment d’infanteria 1705

Regiment aixecat el 15 de novembre de 1705 com a guàrdia reial de Carles III. S’aixeca, a proposta de Milford Crowe, seguint el model de la Reial Guàrdia Anglesa. El seu lema és Donec perficiam –fins a reeixir- i la seva divisa són els colors groc i vermell. El seu coronel és Antoni de Peguera i d’Aimerich, la majoria dels oficials són antics caps dels Vigatans i la totalitat dels seus components són catalans.

Com a consideració envers els Vigatans, Carles III estableix que oficials i subalterns de la seva guàrdia reial tinguin un grau superior al corresponent pel càrrec que exerceixen. És a dir, el coronel governador del regiment té un rang superior a qualsevol altre coronel, obeint ordres només del rei o del general comandant.
El tinent coronel i el sergent major tenen el grau de coronel, exercint els càrrecs de tinent coronel i de sergent major respectivament dins del regiment. Els capitans tenen el grau de tinent coronel, els tinents el de capità, els alferes el de tinent i els sergents el d’alferes.
Tots els oficials i subalterns, així com els caps d’esquadra, furriers, tambors y soldats, pel fet de pertànyer al Regiment de les Reials Guàrdies tenen un sou més alt que els dels demés regiments d’infanteria.
Amb la firma del Tractat d’Utrecht –l’any 1713- una petita part del regiment embarca cap a Milà on és reformat i enquadrat dins de l’exèrcit imperial participant en la guerra contra els turcs, però la majoria d’oficials i tropa resten al Principat incorporant-se al Regiment del Roser -format el juliol de 1713- dins de l’exèrcit de Catalunya aixecat per la Generalitat, que mantindrà la seva divisa amb els colors groc i vermell.
Les banderes de les Reials Guàrdies Catalanes són solemnement dipositades a la catedral de Buda –actual Budapest-, d’on dissortadament desapareixeran.
Com a senyal de l’afecte que tenia l’Emperador Carles al regiment va voler que en el seu sarcòfag es mostrés la batalla de Monte Torrero, on apareix escortat per les Reials Guàrdies Catalanes.

Principals batalles en que participen les Reials Guàrdies Catalanes

Plana major regiment

Coronel

Tinent coronel

Sergent major

Ajudants (2)

Furrier major

Capellà

Auditor

Cirurgià

Ajudants cirurgià (2)

Tambor major

Carceller

Criat del carceller
Oficials

Capitans fusellers (10)

Capità granaders (1)
Subalterns

Tinents fusellers (10)

Tinent granader (1)

Alferes Fusellers (10)

Alferes granader (1)

Sergents fusellers (20)

Sergent granader (1)
Fusellers

Caps d’esquadra (40)

Furriers (10)

Fusellers (860)

Tambors (20)
Granaders

Caps d’esquadra (4)

Furrier (1)

Granaders (90)

Tambors (2)
Per complementar la informació vegeu també:
https://www.memorial1714.cat/armament-exercit-catala-1705-i/
https://www.memorial1714.cat/armament-exercit-catala-1705-ii/
https://www.memorial1714.cat/equipament-exercit-catala/
https://www.memorial1714.cat/estructura-regiment-dinfanteria-1713/
https://www.memorial1714.cat/glossari-de-lexercit-catala/
https://www.memorial1714.cat/pagues-i-provisions-exercit-de-carles-iii/
Fonts:
Nuevo reglamento assi por el rango de generales como de regimientos_ artilleria y officios (Reials ordenances de Carles lll). Imprès per Rafel Figaró, Barcelona 1707- Osterreichiche Nationalbibliotheck, 37.B.47
DE CASTELLVÍ, Francesc, Narraciones Históricas. Madrid, Fundación Francisco Elías de Tejada, 1997
RIART Francesc, HERNANDEZ Xavier. Soldats, guerrers i combatents dels Països Catalans, Barcelona, R.Dalmau, Editor
Text: Jordi Bages-Querol i Esteva
Dibuixos: Francesc Riart i Jou