Fem història

“Perquè qui perd els seus orígens, perd la seva identitat”

FEM HISTÒRIA

Recuperar la memòria històrica del nostre país és una de les tasques fonamentals de Memorial 1714. Tenim una visió històrica àmplia, que comprèn tots els períodes, des dels primers vestigis de l’existència del nostre poble fins ahir mateix.

Dins d’aquest ampli ventall històric, la intenció de FEM MEMÒRIA és recuperar la màxima informació possible sobre la societat, els municipis i la cultura de la Catalunya, preferentment del segle XVII fins el segle XVIII, però sempre explicat des del punt de vista dels seus principals actors: les persones.

COM LA FEM

Memorial 1714 publica articles, llibres, estudis, documents, il·lustracions i qualsevol material que contribueix a la recuperació de la memòria històrica.

HISTÒRIES

Publiquem en format Dossier les vivències que recuperen trossos de la nostra història. Baixa’t les històries en pdf i descobreix un nou món.

NÚRIA RASPALL I ROVIROSA
Núria Raspall i Rovirosa va néixer el mes d’abril de 1949 a la ciutat de Barcelona. La seva preparació i activitat professional ha estat enfocada a desenvolupar-se dins de l’àmbit de l’empresa privada amb relacions a l’exterior, fet que no tenia res a veure ni amb la genealogia, ni la història, ni amb el contacte amb el món literari.

La mort de la seva mare, Dolors Rovirosa Riba, va ser el detonant que la va dur a reivindicar l’existència i l’estimació de l’àvia materna, Remei Riba Nogués, que va perdre la vida als trenta-quatre anys a conseqüència d’una tuberculosi pulmonar l’any 1919, agreujat per l’anonimat que va representar ser enterrada a la fossa comuna del cementiri de Sant Andreu. Aquesta circumstància la va portar a buscar la documentació d’aquells fets, que va acabar submergint-la en el món de la genealogia, de la història familiar i dels diferents llocs on van viure.

Diu que la sort i els avantpassats l’han ajudat a desenterrar un bon nombre de documentació que descansava a les prestatgeries dels arxius, esperant que amb la seva recerca els obrís i poguessin tornar a respirar una mica d’aire fresc. De tant en tant va repetint que, malgrat els deu anys que han transcorregut des de l’inici, la recerca no s’atura, i que continuarà buscant i ampliant la història sobre els Rovirosa que ha anat sorgint al llarg dels cinc-cents anys que ha pogut seguir el rastre, mentre aconsegueixi trobar un bon material per poder transmetre’l a través des seus escrits.

Dossier

GUILLEM ROVIROSA, “LO FRARE”, I LA SEVA PRESÈNCIA AL SETGE DE BARCELONA, 1706

Aquest dossier recull la història de Guillem Rovirosa, conegut com lo frare, i les circumstàncies històriques que el van portar a participar en la defensa de Barcelona el 1714. La seva és una històrica compartida per milers de joves catalans reclutats als seus pobles per formar part del sometent.

Dossier

Fragments de la Guerra dels Segadors a la costa del Garraf i Tarragona 1640-1652

La recerca genealògica dels meus cognoms m’ha ofert l’oportunitat, no només de saber per quines poblacions es van anar desplaçant, sinó també la d’endinsar-me en la història de Catalunya. Aquest viatge cap al passat ha obert el camí per descobrir a través de la lectura de les actes del comú ―nom pel qual es coneixia l’ajuntament― les decisions que es van haver d’adoptar per fer front a guerres, plagues i epidèmies.

Els cognoms dels batlles, dels jurats, dels síndics, i dels membres del consell que hi apareixen, en moltes casos continuen existint a l’actualitat, i és més que probable que es tractin dels seus descendents. Pel contingut d’aquesta documentació podem conèixer el reclutament d’homes, la compra de material bèl·lic, i l’endeutament de la població per fer front a la Guerra dels Segadors; les estrictes resolucions per evitar contagis durant l’epidèmia de pesta bubònica de 1649 a 1651; la regulació de la contractació de la carnisseria, o la utilització del trull per a la mòlta de les olives. És el dia a dia d’unes poblacions determinades del Penedès i del Garraf, però que, de ben segur, serien semblants, sinó iguals, a la resta del Principat. Espero que, en llegir aquest resum, el lector senti curiositat per voler saber una mica més del nostre passat.

FRANCESC RIART I JOU
Il·lustrador i documentalista d’arqueologia de la Història. Ha participat en més d’una vuitantena de projectes museogràfics, centres d’interpretació… Pintor figuratiu fundador fa més de 30 anys de l’Acadèmia Maldà.

0

Cistella de la compra