Publicacions

Publicacions

.

REVISTES

Les revistes recullen el material gràfic i explicatiu de les exposicions, ampliades i complementades amb articles relacionats amb el tema tractat.

Revista editada per Memorial 1714

L'INTENT D'ANORREAR UN POBLE. 1714-1725

Reflecteix el contingut de la nostra exposició del mateix títol, amb textos, dibuixos, plànols i fotografies que mostren la cruesa de la repressió borbònica que tenia un sol objectiu: anorrear tot el poble català per fer-lo desaparèixer.

L’exposició està feta en base als treballs de recerca dels investigadors Antoni Muñoz i Josep Catà, material que van utilitzar després en el seu llibre “Repressió Borbònica i Resistència Catalana 1714-1736”.

També s’hi inclouen altres documentes complementaris:

  • Manifest del Memorial de l’any 2013, “La Victòria d’avui és fruit del combat de sempre”.
  • Text llegit al Fossar de les Moreres el 5 de maig i 10 de setembre de 2013, “Perenne Record dels Mallorquins, Eivissencs i Illencs en General al Fossar de les Moreres”.
  • Article en exclusiva per al Memorial de Victor Ferro i Gomà, “El Significat Jurídico-institucional i ideològic de l’Onze de setembre”.

Revista editada per Memorial 1714

DEFENSORS DE LES LLIBERTATS DE CATALUNYA 1705-1714

Reflecteix el contingut de l’exposició del Memorial del mateix títol que recull la vida de diferents i destacades persones, avui algunes oblidades, que es van significar durant la Guerra de Successió en defensa de les nostres Llibertats i Constitucions.

Esperem que algun dia aquests personatges, i d’altres com ells, siguin coneguts i puguin rebre l’homenatge dels hereus del poble al que van servir.

Recull també el Manifest del Memorial de 1997, que aporta les línies doctrinals bàsiques i d’actuació del Memorial.

Revista editada per Memorial 1714

EL REGNE DE CATALUNYA FINS A 1714...

Recull l’exposició del mateix títol la qual fa un repàs de diferents fets de la nostra història que la historiografia oficial accepta, però que no s’expliquen i no arriben al gran públic. Un exemple n’és la primera anada a les Canàries de mallorquins i catalans al segle XIV on s’estableix el bisbat del Telde.

L’exposició va comptar amb la col·laboració i suport documental d’Armand Sanmamed, Carles Camp i Jordi Bilbeny, essent dissenyada i editada per Jordi Peñarroja a demanda del Memorial 1714.

Incorpora el manifest del Memorial de l’any 2011, “Quin sentit té la commemoració de l’Onze de Setembre?”.

També recull l’article de Jordi Miravet presentat al 11è Simposi sobre la Descoberta catalana d’Amèrica a Arenys de Munt l’any 2011, “La Universitat Catalana i el canvi d’actitud respecte a l’origen d’en Cristòfol Colom”.

.

LLIBRES

Promovem i editem llibres que considerem necessaris per conèixer millor la nostra història.

Text original en anglès i traducció en català, editat per Memorial 1714

EL CAS DE CATALUNYA, APEL·LACIÓ A LES NACIONS UNIDES

Document presentat per la delegació als EEUU del Consell Nacional de Catalunya de Londres el 14 d’abril de 1945 a la primera conferència constitutiva de les Nacions Unides, celebrada a San Francisco.

Recull i sintetitza totes les actuacions catalanes fetes a la Societat de Nacions, i alhora fa seus els principis de la Carta de l’Atlàntic de l’any 1941. Va rebre el suport de 75.000 catalans organitzats a l’hemisferi americà.

Avui ens es útil perquè argumenta en un llenguatge diplomàtic i concís la nostra voluntat d’independència, i ens ajuda a comprendre la nostra història amb fets desconeguts pel gran públic que han marcat la nostra història:

“…A la conferència de Nyon (Suïssa) de la Societat de Nacions de 1937, els drets de Catalunya foren igualment desatesos i en canvi fou considerada vàlida la demanda d’Itàlia respecte al dret d’intervenir a Espanya per evitar la instauració d’una República Catalana Independent.”

Reproducció facsímil de l’informe en anglès i traducció en català. Editat per Memorial 1714

ELS PLANS DE L’EIX A LA MEDITERRANEA

El document original, editat a Londres l’any 1939 amb pròleg del prestigiós capità Linddell Hart, va ser un crit d’alerta sobre la seguretat de les línies d’abastiment i els interessos d’Anglaterra i França, davant les intencions expressades per Alemanya i Itàlia a la Mediterrània Occidental.

Anglaterra i els països de l’Eix es preparaven per al que poc després va ser la Segona Guerra Mundial, i estudiaven, per als seus interessos del moment, el paper geoestratègic del nostre espai nacional, un espai estratègic per al control de la mediterrània, espai on s’ha desenvolupat la nostra història durant segles.

La seva lectura ens ajudarà a comprendre la necessitat que hi ha avui d’un estat nou al sud d’Europa centrat a Catalunya que, per les característiques de la nostra nació, permetrà l’equilibri entre el nord i el sud de la Mediterrània, establint un pont entre Europa i el nord d’Àfrica.

Editat per Librooks a proposta de Memorial 1714

BARCELONA 1714. JACQUES RIGAUD: CRÒNICA DE TINTA I PÓLVORA

Estudi aprofundit dels 6 gravats que Jacques Rigaud, considerat un dels millors gravadors de l’Europa del segle XVIII, va realitzar sobre el setge de Barcelona l’any 1714. Els gravats van ser concebuts com un material didàctic sobre com es defensa i com s’ataca una plaça assetjada. Llibre imprescindible per conèixer la realitat de la defensa de Barcelona l’any 1714.

F. Xavier Hernàndez Cardona i Francesc Riart Jou són els autors de l’estudi que va fixar quan havien estat fets els gravats, qui n’havia estat el seu autor i per quin motiu els va fer.

Aquest llibre sorgeix d’una iniciativa del Memorial que l’editorial Librooks recull i edita en motiu del tricentenari l’any 2014. La introducció correspon a l’escriptor Albert Sánchez Piñol.

0

Cistella de la compra