Qui som

Benvinguts al Memorial 1714

Memorial 1714 som una associació cívica i cultural

Memorial 1714 som una associació constituïda el 26 de juny de 1985 amb la finalitat immediata de dignificar i rehabilitar el Fossar de les Moreres, i de recuperar i donar a conèixer la seva història.

Tenim l’origen, sense trencament de continuïtat, en el grup de persones que s’aplegaren l’any 1977 per restituir la placa amb el vers de Frederic Soler “Pitarra” a la Plaça del Fossar, i que l’any 1978 van formar la “Comissió Pro Fossar de les Moreres-Memorial 1714”.

Memorial 1714 es vam fer nostra la Resolució del Parlament de Catalunya de l’any 1986 que insta a la dignificació del Fossar de les Moreres i a que hi hagi una informació dels fets que hi succeïren. Per tant, vetllem per la preservació del indret com a lloc de reflexió i d’homenatge a tots aquells que, a llarg dels temps, lluitaren i moriren en defensa de Catalunya, les seves Constitucions i les seves llibertats.

"L’objectiu vital que ens inspira des de la nostra fundació és, la recuperació de la consciència històrica dels catalans."

Sala Capitular

de Santa Maria del Mar

La nostra seu social és a la Sala Capitular de Santa Maria del Mar, un edifici tardo gòtic de final del segle XVI, situada a la Plaça del Fossar de les Moreres de Barcelona. La tradició oral recull que la Sala Capitular va servir de capella ardent de molts defensors de Barcelona morts en els combats del setge de 1714, especialment del mes de setembre.

.

Història

Un grup d’amics i patriotes decideixen restituir la placa amb els versos de “Pitarra” al Fossar de les Moreres.
1977
El mateix grup promou, amb altres associacions i amb Omnium com entitat més destacada, formar la “Comissió pro Fossar de les Moreres”.
1978
Es promou i presenta un projecte de rehabilitació del Fossar de les Moreres a l’Ajuntament de Barcelona, que no es acceptat
1983
26 de juny de 1985. Es constitueix l’associació Memorial 1714.
1985
Comencen les obres de rehabilitació segons el projecte aprovat per l’Ajuntament de Barcelona. Davant de la destrucció de patrimoni que comporta, enderroc del pont de 1700 que connectava la llotja reial de Santa Maria del Mar amb el Palau Reial situat al Pla de Palau, les accions de protesta aturen les obres.
1986
Inici de les obres de rehabilitació segons un nou projecte de l’Ajuntament. Fins 1998 no es remodelaren les façanes dels edificis de la plaça.
1989
9 de març de 1999. El Govern de la Generalitat declara Bé Cultural d’Interès Nacional -en la categoria de lloc històric- el Fossar de les Moreres, i delimita un entorn de protecció comú del Fossar i la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona.
1999
Es construeix el peveter amb la flama permanentment encesa com a memorial de guerra del 1714.
2001
Abril 2002. L’associació Memorial 1714 col·loquem un ram de flors al peu del peveter. Acció que repetim cada diumenge al migdia.
2002
8 de setembre de 2005. Es col·loca a la façana una placa en record del general Joan Baptista Basset, com a símbol de tots els valencians que van lluitar en la defensa de Barcelona.
2005
16 d’agost de 2007. A la Sala Capitular es vetlla el cos de Lluís Maria Xirinacs, mort el 10 d’agost de 2007.
2007
10 de setembre 2014. El President de la Generalitat de Catalunya Artur Mas, en motiu del Tricentenari, ret homenatge als màrtirs del Fossar de les Moreres.
2014

.

Objectius

Difondre la realitat nacional de Catalunya i l’espai geogràfic bàsic on s’ha desenvolupat. Ajudar a conèixer i a prendre consciència de la nostra història, en especial la de la Guerra de Successió a les corones Catalano-Aragonesa i Castellana.

Fossar de les Moreres

Vetllem per la preservació de l’entorn del Fossar de les Moreres i de l’ideal que representa. Fem que els visitants hi trobin una explicació detallada i real dels fets que aquí hi succeïren.

Exposicions itinerants

Preparació i edició d’exposicions itinerants de divulgació històrica, especialment del període de la Guerra de Successió.

Edició de llibres i revistes

Edició de llibres i revistes per difondre la nostra història, així com l’espai geogràfic en què transcorre, posant a disposició del públic tot el nostre fons documental, per facilitar informació contrastable de la Guerra de Successió i de les conseqüències que encara té avui per a la Nació Catalana.

Conferències i presentacions

Conferències, presentacions i tot tipus d’actes de divulgació relacionats amb els fins de l’associació.

Diades

Tenim quatre diades – Santa Eulàlia, Sant Jordi, Sant Joan, Sant Andreu – que, per diferents motius, considerem de contingut cívic, patriòtic i de divulgació, que celebrem anualment juntament amb l’onze de setembre.

Sala oberta

Mantenim oberta la sala d’exposicions, situada en la nostra seu social en la sala Capitular, els diumenges d’10h a 13 h. Realitzem visites concertades d’escoles i col·lectius en dies i hores concertades.

Ofrena floral

Cada diumenge al matí, a les 12h, fem una ofrena floral al peveter en memòria als defensors de Barcelona que moriren en defensa de les constitucions i de les llibertats de Catalunya

.

Consulteu

0

Cistella de la compra