Qui som

Benvinguts al Memorial 1714

Memorial 1714 som una associació cívica i cultural

Memorial 1714 som una associació constituïda el 26 de juny de 1985 amb la finalitat immediata de dignificar i rehabilitar el Fossar de les Moreres, i de recuperar i donar a conèixer la seva història.

Tenim l’origen, sense trencament de continuïtat, en el grup de persones que s’aplegaren l’any 1977 per restituir la placa amb el vers de Frederic Soler “Pitarra” a la Plaça del Fossar, i que l’any 1978 van formar la “Comissió Pro Fossar de les Moreres-Memorial 1714”.

Memorial 1714 es vam fer nostra la Resolució del Parlament de Catalunya de l’any 1986 que insta a la dignificació del Fossar de les Moreres i a que hi hagi una informació dels fets que hi succeïren. Per tant, vetllem per la preservació del indret com a lloc de reflexió i d’homenatge a tots aquells que, a llarg dels temps, lluitaren i moriren en defensa de Catalunya, les seves Constitucions i les seves llibertats.

"L’objectiu vital que ens inspira des de la nostra fundació és, la recuperació de la consciència històrica dels catalans."

Sala Capitular

de Santa Maria del Mar

La nostra seu social és a la Sala Capitular de Santa Maria del Mar, un edifici tardo gòtic de final del segle XVI, situada a la Plaça del Fossar de les Moreres de Barcelona. La tradició oral recull que la Sala Capitular va servir de capella ardent de molts defensors de Barcelona morts en els combats del setge de 1714, especialment del mes de setembre.

.

Història

Catalunya es mobilitza per la recuperació dels seus drets nacionals, l’11 de setembre més d’un milió i mig de ciutadans omplen els carrers de Barcelona. Un grup de diversos militants nacionalistes que provenen de la lluita clandestina participen amb els ciutadans i entitats que conflueixen en la lluita per aconseguir que sigui dignificat l’històric Fossar de les Moreres, lloc de record mai perdut pel poble.
1976
11 de Setembre, aquest mateix grup restitueix la placa identificativa del Fossar de les Moreres, inaugurada el 1915 i destruïda el 1939, amb els versos de Frederic Soler “Pitarra” escrits el 1884 sobre la significació patriòtica del lloc.
1977
Fent un pas endavant en el mes de juny creen, amb el suport d’Òmnium Cultural i d’un gran nombre d’entitats, aquesta Comissió amb l’objectiu de salvaguardar el Fossar de les Moreres com a patrimoni històric i vetllar per la seva dignificació.
1978
L’Ajuntament de Barcelona projecta un pla de rehabilitació del Fossar. La Comissió Pro Fossar de les Moreres - Memorial 1714 presenta un dossier a l’Ajuntament per tal de que es tingui en compte salvaguardar els elements històrics que hi ha al Fossar, com el pont històric. L’Ajuntament redacta un pla de rehabilitació el 1981.
1979
Es reivindica la proposta del dossier de recuperació presentat el 1979 com un pla alternatiu al que ha elaborat l’Ajuntament, ja que aquest preveu deixar la plaça tancada sense accés al públic, només que pels costats. La proposta no és acceptada.
1983
30 de setembre, la Comissió Pro Fossar de les Moreres-Memorial 1714 es constitueix en Secretariat Memorial 1714, amb la voluntat de continuar actuant per recuperar i dignificar el Fossar.
1983
23 de desembre, el Secretariat Memorial 1714, amb el suport de trenta entitats, presenta a la Direcció General del Patrimoni Artístic de la Generalitat la sol·licitud per tal que el Fossar de les Moreres sigui declarat conjunt historicoartístic, per protegir aquest indret de qualsevol actuació d’obra que no respectés la seva significació històrica.
1983
El Secretariat presenta a la Mesa del Parlament de Catalunya la sol·licitud per tal que el Fossar de les Moreres sigui declarat conjunt historicoartístic, “per recuperar i dignificar el Fossar de les Moreres com a lloc d’homenatge permanent als patriotes que donaren llurs vides en defensa de les llibertats nacionals de Catalunya”.
1984
26 de juny, es constitueix l’Associació Memorial 1714 amb seu ubicada a la plaça del Fossar de les Moreres, núm. 2-4 baixos. Amb la restauració del local es descobreix que és un lloc d’interès històric, que pertany al que havia estat la Sala Capitular dels clergues de la Basílica de Santa Maria del Mar.
1985
Comencen les obres de rehabilitació que no preveuen mantenir el pont històric. Davant de la destrucció de patrimoni que comporta l’enderroc del pont de 1700, que connectava la llotja reial de Santa Maria del Mar amb el Palau Reial situat al Pla de Palau, Memorial 1714 i La Crida a la Solidaritat inicien accions de protesta que aturen les obres, el pont però ha estat enderrocat amb una gran rapidesa.
1986
22 de maig, el Parlament de Catalunya acorda que en la remodelació del Fossar de les Moreres es respecti el caràcter simbòlic i altament patriòtic de l’indret, i que hi hagi constància d’aquest caràcter. Que esdevingui un recinte que pugui ésser visitat còmodament per la gent. Que hi hagi una explicació detallada dels fets que hi succeïren. Que posteriorment a la remodelació s’hi mantingui la dignitat que li correspon.
1986
Inici de les obres de rehabilitació segons un nou projecte de l’Ajuntament. Aquest projecte recull algunes de les propostes presentades el 1979 i el 1983 per la Comissió i per Memorial 1714 que havien estat rebutjades. Fins 1998 no es remodelaren les façanes dels edificis de la plaça.
1989
9 de març, el Govern de la Generalitat declara Bé Cultural d’Interès Nacional -en la categoria de lloc històric- el Fossar de les Moreres, i delimita un entorn de protecció comú del Fossar i la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona.
1999
23 de març, la Comissió de seguiment del projecte i Secretariat d’Entitats Pro-Dignificació del Fossar de les Moreres, presenten a l’Ajuntament el document “El Fossar de les Moreres, monument històric, patrimoni del poble, lloc de respecte”. La petició va signada per 49 entitats –dotze són de comarques- i 1.584 signatures de ciutadans compromesos en aquesta acció.
2000
Desembre, s’inaugura el peveter d’honor amb la flama permanentment encesa, com a Memorial de Guerra pels morts en el Setge de Barcelona (1713-1714).
2001
14 d’abril, cada diumenge, a les 12 del migdia, Memorial 1714 encapçala una ofrena floral al peveter.
2002
8 de setembre, l’entitat Acció Cultural del País Valencià col·loca a la façana de la seu de Memorial 1714 una placa en record del general Joan Baptista Basset, com a símbol de tots els valencians que van lluitar en la defensa de Barcelona.
2005
16 d’agost, després del funeral a Santa Maria del Mar per Lluís Ma. Xirinacs, se li fa un acte d’homenatge al Fossar de les Moreres, i l’acte de vetlla del seu cos es fa a la seu del Memorial 1714 on el poble hi passa a retre-li un sentit comiat.
2007
10 de setembre, el President de la Generalitat de Catalunya M. Hble. Sr Artur Mas, en motiu del Tricentenari, ret homenatge als màrtirs del 1714. Memorial 1714 participa en l’agençament de la plaça.
2014

.

Objectius

Difondre la realitat nacional de Catalunya i l’espai geogràfic bàsic on s’ha desenvolupat. Ajudar a conèixer i a prendre consciència de la nostra història, en especial la de la Guerra de Successió a les corones Catalano-Aragonesa i Castellana.

Fossar de les Moreres

Vetllem per la preservació de l’entorn del Fossar de les Moreres i de l’ideal que representa. Fem que els visitants hi trobin una explicació detallada i real dels fets que aquí hi succeïren.

Exposicions itinerants

Preparació i edició d’exposicions itinerants de divulgació històrica, especialment del període de la Guerra de Successió.

Edició de llibres i revistes

Edició de llibres i revistes per difondre la nostra història, així com l’espai geogràfic en què transcorre, posant a disposició del públic tot el nostre fons documental, per facilitar informació contrastable de la Guerra de Successió i de les conseqüències que encara té avui per a la Nació Catalana.

Conferències i presentacions

Conferències, presentacions i tot tipus d’actes de divulgació relacionats amb els fins de l’associació.

Diades

Tenim quatre diades – Santa Eulàlia, Sant Jordi, Sant Joan, Sant Andreu – que, per diferents motius, considerem de contingut cívic, patriòtic i de divulgació, que celebrem anualment juntament amb l’onze de setembre.

Sala oberta

Mantenim oberta la sala d’exposicions, situada en la nostra seu social en la sala Capitular, els diumenges d’10h a 13 h. Realitzem visites concertades d’escoles i col·lectius en dies i hores concertades.

Ofrena floral

Cada diumenge al matí, a les 12h, fem una ofrena floral al peveter en memòria als defensors de Barcelona que moriren en defensa de les constitucions i de les llibertats de Catalunya

.

Consulteu

0

Cistella de la compra