17
març2021

REGIMENT JOHN RICHARDS

Regiment d’infanteria 1706

Reg John Richards Fitxa

Regiment aixecat a l’octubre de 1706 en la ciutat d’Alacant. El seu Coronel és el Brigadier John Richards, Tinent General d’artilleria nascut a Irlanda. Hi ha indicis que al regiment se’l coneixerà col·loquialment com el regiment d’Alacant, per ser la ciutat on s’aixeca i per l’escut de la bandera.

La bandera regimental llueix en l’anvers l’escut de la ciutat d’Alacant, al revers la imatge d’un Sant Jordi amb el lema S. Georgius.

El regiment participa en tota la campanya del Regne de València, fent continus estralls a les Dues Corones segons detalla Francesc de Castellví.

Trobem documentada la seva participació l’octubre de1706 en l’intent de socórrer a Cartagena durant el setge que va patir, intent fallit per culpa del fort vent que impedeix desembarcar.

El Juny de 1707 és present en el setge de Dènia amb 150 soldats, comandats pel Tinent coronel Juan de Sousa. A l’agost de 1707 s’inicia el setge d’Alcoi, dins la guarnició hi ha 70 soldats del regiment.

El 30 de novembre de 1708, el general francès François Bidal d’Asfeld amb 12.000 homes comença el setge d’Alacant. La ciutat està defensada per soldats del regiment John Richards i fusellers de muntanya; el castell per 1.300 soldats anglesos del regiment Charles Hottam i hugonots del regiment Frederic Sybourg. La defensa de ciutat i castell és a càrrec del general John Richards, governador d’Alacant i del castell.

La ciutat capitula el 4 de desembre de 1708, concentrant-se la defensa en el castell. El 3 de març de 1709 els francesos fan explotar una mina carregada amb 1.200 quintars de pólvora que mata a John Richards i a unes 50 persones més. El castell resisteix el setge fins el 18 d’abril de 1709 en que capitula.

Després de la capitulació d’Alacant els soldats que resten del regiment passen a Catalunya i son agregats al regiment Juan Ahumada. L’any 1724 les seves banderes són dipositades en l’església d’Essek d’Hongria.

Rgt. John Richards 1710

Alferes abanderat amb la Bandera del Regiment

1707_9 General John Richards

General John Richards
Governador del castell i ciutat d’Alacant
Amb uniforme de Coronel del seu Regiment

Oficials coneguts del regiment

Coronel, John Richards
Tinent Coronel, Juan de Souza
Capità, Antoni Rod
Capità, José de Jegas
Capità, Luis Estevez
Capità, Isidoro González

Uniformes regiment

Rgt. John Richards alferes

Alferes

Rgt. John Richards granader

Granader

Rgt. John Richards fuseller

Fuseller

Rgt. John Richards tambor

Tambor

Orígens dels soldats

L’origen de diversos soldats està extret del registre d’entrades de l’Hospital de la Santa Creu de Barcelona entre els mesos de juliol de 1708 i octubre de 1709.

D’Alacant 2, de Valencia 1, d’Astúries 1, de Mallorca 3, de Cartagena 1

Fonts:
DE CASTELLVÍ, Francesc. Narraciones Históricas, Madrid, Fundación Francisco Elías de Tejada, 1997
JAQUES, Toni. Dictionary of Battles and Sieges, Westport, Connecticut, Estats Units, Ed. Greenwood Press, 2006
BOERI, Giancarlo. Archivio di Giancarlo Boeri, Roma, col·lecció i arxiu de G. Boeri, 2021
Biblioteca de Catalunya, Hospital de la Santa Creu AH134

Text i composició: Jordi Bages-Querol i Esteva
Dibuixos: Francesc Riart i Jou
Assessorament: Giancarlo Boeri

0

Cistella de la compra