23
des.2017

Pacte dels Vigatans (II). Els promotors

Fa uns dies comentàvem el Pacte dels Vigatans, un document segellat per diversos partidaris de Carles d’Àustria que tenien en comú ser de la petita noblesa i pagesos benestants de la comarca de Vic, i haver comandant tropes de miquelets en la Guerra dels Nou Anys (1688-1697) contra França.

Fèiem esmen del seu promotor Llorenç Tomàs i Costa, rector de la parròquia de Santa Eulàlia de Riuprimer, i dels diferents prohoms qui hi van participar. Avui parlarem del promotor i dels comissionats per signar el Pacte de Gènova, Antoni de Peguera i Domènec Perera.

 

Llorenç Tomàs i Costa
La Seu d’Urgell, 1660 – Viena, 1737

Vicari. Va ocupar diversos càrrecs al bisbat de Vic i Solsona. Durant la Guerra de Successió va ser membre de la Junta Eclesiàstica de Catalunya i canceller de Catalunya. Enterrat a la capella del Roser de l’església de Sant Domènec a la Seu d’Urgell.

Va ser el promotor de la reunió a l’ermita de Sant Sebastià el 17 de maig de 1705, que portaria el Pacte de Génova, inici de l’aixecament de Catalunya contra Felip V i la acceptació de Carles III com a sobirà dels catalans desprès de que jurés respectar i fer complir les Constitucions catalanes.

 

Antoni de Peguera i d’Aimeric
Barcelona, 1682 – València, 1707

Polític, militar i escriptor català. Coronel del Regiment de Reials Guàrdies Catalanes. Fill de Guerau de Peguera i de Berardo, primer marquès de Foix i senyor de Torrelles. Membre fundador de l’Acadèmia dels Desconfiats de Barcelona l’any 1700, amb el seu germà Josep Francesc. Primer Coronel del Regiment de Reials Guàrdies Catalanes.

L’any 1704, junt amb Jordi de Hessen-Darmstadt, pretén lliurar Barcelona al rei Carles III. Al no reeixir l’intent, fuig de Barcelona i passa a Viena on gestiona amb l’ambaixador anglès el pacte anglo-català que acabarà en el Pacte de Gènova entre Catalunya i Anglaterra, participant-hi, junt amb Domènec Perera, com a comissionat del Pacte dels Vigatans.

El setembre de l’any 1705 participa en l’atac de les forces austriacistes a Barcelona. En entrar a la Ciutat, Carles III el nomena Coronel del nou Regiment de Reials Guàrdies Catalanes, al capdavant del qual participa en la defensa de Barcelona en el setge de 1706. Posteriorment lluita a Aragó, on es ferit i marxa a València. Mor l’any 1707.

 

Domènec Perera
S. XVII – Barcelona, 1706

Diplomàtic, advocat i militar. Capità amb grau de Coronel de les Reials Guàrdies Catalanes. El 1704, acompanyat d’Antoni de Peguera i d’Aimeric, es reuneix a Gènova amb l’enviat de la reina Anna d’Anglaterra -Mitford Crowe- per acordar les bases del pacte anglo-català durant la Guerra de Successió. Torna d’amagat a Vic per prendre contacte amb el grup del Vigatans i exposar les condicions dels anglesos –el compromís dels Vigatans d’aixecar 6.000 homes, que seran armats pels aliats, per facilitar el desembarcament, a canvi de que Anglaterra defensés les constitucions catalanes i subministrés tropes- per tancar el tractat de col·laboració.

Participa en el Pacte de Génova de 1705 i torna a Barcelona acompanyant l’arxiduc Carles, el qual desembarcà a Altea. Des d’allí, marxa a Vic per entregar als Vigatans una carta del príncep Jordi de Hessen-Darmstadt.

Participa en la presa de Barcelona per Carles III. Mort en la defensa de Barcelona durant el setge del 1706.

 

Pacte del Vigatans

 

Imatge central: Pacte dels Vigatans

Il·lustracions: Francesc Riart i Jou

Subscriu-te al butlletí!

Artícles Recents
0

Cistella de la compra