Les Reials Guàrdies Catalanes són la unitat militar d’elit creada per Carles III, seguint el model de la Reial Guàrdia Anglesa –les Foot Guards-, el desembre de l’any 1705 a Barcelona. Es l’exèrcit del rei i rep les ordres del rei, en el seu defecte del ministre de la guerra.
A les Reials Guàrdies Catalanes, formada exclusivament per catalans, s’incorporarien molts dels líders Vigatans –els partidaris més durs de Carles III- sota el comandament d’un coronel amb rang superior a qualsevol altre. El Regiment disposava de deu companyies de fusellers i una de granaders. El lema adoptat era Donec perficiam – fins a reeixir-. El primer coronel del Regiment fou Antoni de Peguera i d’Aimeric.
Les Reials Guàrdies va participar en nombrosos combats durant la Guerra de Successió: trencament del setge de Barcelona (1706), del setge de Magallón, la presa del castell de Mallen, les captures de Tauste i Borja, les dues ocupacions de Madrid, la Batalla d’Almenar, la Batalla de Monte de Torrero (Saragossa), la Batalla de Brihuega i la Batalla de Villaviciosa de Tajuña, com a més destacats.
Amb la firma del Tractat d’Utrecht –l’any 1713- les Reials Guàrdies són dissoltes. Alguns comandaments i tropes van seguir a l’Emperador Carles, marxen amb ell i participen en la guerra contra els turcs, però la majoria de caps i soldats van restar a Catalunya incorporant-se al Regiment del Roser, format el juliol de 1713 dins del nou Exèrcit de Catalunya, que mantenia els seus colors groc i vermell. En dissoldre’s les unitats desplaçades a Àustria de les Reials Guàrdies, les seves banderes són dipositades solemnement a la catedral de Buda.
Com a senyal de l’afecte que tenia l’Emperador Carles a les Reials Guàrdies Catalanes, va voler que en el seu sarcòfag es mostrés la batalla de Monte Torrero, on apareix escortat per les Reials Guàrdies.

1. Fuseller. El Regiment comptava amb 10 companyies de 100 fusellers. Cada companyia comptava amb un capità, tinent, alferes i sergent.
2. Granader. El Regiment comptava amb 1 companyia de granaders. Eren els soldats d’elit del Regiment i llençaven granades o magranes en els atacs a posicions. En lloc de sombrero, portaven gorra granadera per evitar que el sombrero els dificultes el llançament de les granades.
3. Bandera del Regiment. Porta l’escut d’armes de Carles III. Amb el Toisó.
4. Bandera dels Regiments de Carles III. Reprodueix la Bandera Coronela de tots els Regiments de Carles III. El símbol és una imatge de la Inmaculada Concepció amb el lema “Donec Perficiam”.
5. Tambor. Cada companyia tenia un tambor. El Regiment a més tenia un tambor major i dos pifres.
6. Capità. Com correspon amb el seu càrrec, porta sombrero amb un luxós galó de plata, i la casaca va galonejada amb plata. També disposava d’una altra casaca sense galonejar. La partisana –símbol del seu càrrec- llueix un floc de color carmesí.
Fonts:
Francesc de Castellví, “Narraciones Históricas”.
Francesc Riart i Jou, F. Xavier Hernàndez, “Soldats, guerrers i combatents dels Països Catalans” – Rafal Dalmau, Editor
Imatge capçalera: Miniatures de les Reials Guàrdies Catalanes realitzades per Jaume Serra Vidal
Il·lustració: Francesc Riart i Jou