16
des.2017

Pacte dels Vigatans (I). Inici de la lluita contra l’absolutisme borbònic

Santa Eulàlia de Riuprimer (Osona), 17 de maig de 1705, diversos membres de La Companyia d’Osona -coneguda popularment com Els Vigatans– es reuneixen a l’ermita de Sant Sebastià per atorgar poders i comissionar a Domènec Perera i Antoni de Peguera per negociar un tractat d’aliança amb el Regne d’Anglaterra.

En aquest Pacte es proposava a Anglaterra que facilitessin ajuda militar contra Felip V de Castella i que respectessin les lleis i constitucions catalanes; a canvi, els catalans favorables a Carles III d’Àustria, lluitarien contra Felip V de Castella i facilitarien el desembarcament de l’exèrcit aliat en la costa catalana i farien una aportació important d’homes experts en la guerra guerrejada.

Va ser Llorenç Tomàs i Costa, rector del poble, qui va impulsar aquesta reunió, que va portar a que els comissionats Domènec Perera i Antoni de Peguera es reunissin a Gènova amb Mitford Crowe -comissionat plenipotenciari de la reina Anna d’Anglaterra- per a signar el Tractat de Gènova el 20 de juny del 1705.

Text del Pacte* segellat entre els dirigents vigatans pel qual entregaven poders a les persones comissionades per tal de signar un Tractat d’Aliança amb Anglaterra:

“NºIV Poder y Facultad para Tratar y Convenir, en nombre de los Catalanes, con el Ille Mitford Crow, Enviado Extraordinario de la Reyna de Inglaterra, en Genova.

Nosotros los abaxo escritos, damos, y otorgamos amplio Poder y Facultad al Noble D. Antonio Peguéra y de Aimeríc, y al Dr. en ambos Derechos Domingo Peréra, paraque en nuestro nombre firmen, prometan, y asseguren, baxo nuestra Palabra de Honor, con obligacion de nuestras Personas y Bienes, los TRATADOS, ó TRATADO, que segun sus Poderes, el Ille Sr. Mitford Crow, Enviado de la Magd de la Reyna de Inglaterra en Genova tenga Poder y Facultad para firmar, prometer, y assegurar : por los motivos, causas, y razones, que segun nuestro consentimiento y beneplacito diran los dichos Sres de palabra : paraque se les dé entera fé y credito, á los dos juntos, ó a uno solo, que se hallare en Genova, ó en otro qualquier Lugar donde se hallare el dicho Ille Sr. Mitford Crow, ó otro qualquier Ministro de la Magd, de la Reyna de Inglaterra : Lo que firmamos y prometemos de buena fe; estando para este efecto juntos; En la Parrochia de Sta Eulalia, del Obispado y Veguerio de la Ciudad de Vique; a 17 de Mayo, de 1705.

Carlos de Regás y Cavalleria
Antonio Puig y Sorriba
Doctor José Antonio Marti
José Moragues
Jaime Puig de Perafita
Francisco Puig y Sorribas
Antonio Cortada
Francisco Maciá Bac de Roda”

*Font: Francesc de Castellví, “Narraciones Históricas”

Imatge: Mapa d’Europa de l’any 1700 i dibuix del rector Llorenç Tomàs i Costa per Francesc Riart

Subscriu-te al butlletí!

Artícles Recents
0

Cistella de la compra