16
jul.2017

La campana de la Generalitat, una historia desconeguda

Aquest dimecres dia 12, el Palau de la Generalitat ha rebut als membres de Memorial 1714 que van recuperar la campana de la Torre de les Hores l’any 1985. La història es remunta 32 anys enrere, quan uns socis del Memorial 1714 van trobar una campana abandonada als soterranis del Pabelló de Lactància de l’Hospital de Maternitat de Barcelona.

Aquests companys van quedar sorpresos per la data que hi constava inscrita, l’any 1762, i encara molt més sorpresos que la data constes gravada sota de la Creu de Sant Jordi, escut de la Generalitat de Catalunya, en una data en que ja feia 48 anys que Felip V havia anorreat l’Estat català.

Començaren a investigar fins arribar a la conclusió que es tractava de la campana originària del Palau de la Generalitat, fabricada a Girona després de l’abolició de la institució, però que el fabricant, desconeixem el motiu, va gravar l’escut del Govern català. Un cop acabat i documentat l’estudi van recuperar i retornar a la Generalitat de Catalunya la campana.

Per aquest motiu, dimecres passat, aquesta tasca de rehabilitació de la nostra història i patrimoni ha estat reconeguda per Presidència de la Generalitat, en un acte en que van participar els companys que van recuperar la campana -Miquel Roig Baltà, Guillem Carbonell Armengol, Pilar Lorenz de la Puente, Josep Almeda Garcia, Josep Badia Graells,  Ricard Lobo Gil, malauradament Manel Escribà Renyer i Nemesi Solà Franquesa, president del Memorial 1714 en aquell moment, no van poder assistir-  acompanyats per l’actual President Jordi Miravet Sanç i l’actual Secretària Olga Amargant i Cancio.

Ens honora poder donar les gràcies als membres de Memorial 1714 que als anys vuitanta van recuperar la campana de l’any 1762 i van contribuir a tornar-la al Palau de la Generalitat. I restem molt agraïts a la Presidència de la Generalitat que, alhora que dirigeix el País cap a la independència, dedica un moment a reconèixer la feina feta per uns patriotes.

 

Reportatge fotogràfic de Josep-Lluís González Fuertes.

Subscriu-te al butlletí!

Artícles Recents
0

Cistella de la compra