04
des.2017

Groc, color de lluita i llibertat

Avui Catalunya de nou s’omple de color groc. El mateix color groc que l’any 1705, els partidaris de defensar les Constitucions i llibertats catalanes, van adoptar com a divisa dels seus ideals de llibertat.

Avui, al segle XXI, un nou rei borbò, Felip VI, com el seu avantpassat Felip V de Castella al segle XVIII, menysprea Catalunya i els catalans, i implanta un nou règim d’opressió saltant-se les seves pròpies lleis i, naturalment, les nostres. És un nou decret de Nova Planta, amb abolició de drets i lleis catalanes, amb dirigents a l’exili o presó.

Sometent amb llaç groc

El maig de 1705 el virrei Francisco Antonio Fernández de Velasco y Tovar, duc de Velasco, informava a Felip V de l’exhibició de cintes grogues per part de la població de Barcelona i d’altres llocs, aprofitant la festivitat de Sant Jordi.

“…haverse celebrado el dia de San Jorge, nombre del Príncipe de Darmestat, con ponerse más de dos mil personas desta Ciudad la divissa de una Zinta amarilla en el sombrero, que es el color del Príncipe, como lo han executado en la de Vique…”

El virrei feia referència al príncep Jordi de Darmstadt -de la casa d’Austria- que tenia el groc com a color de divisa.

La repressió del virrei de Felip V va portar a que, el 27 d’agost de 1705, Velasco informa al ministre de la Secretaría del Despacho de Guerra y Hacienda José de Grimaldo que li han portat dos presoners:

“… de estos el uno hera de Barzelona y el otro de Vique, y haviendomelos trahido a las onze de la mañana, a las seis de la tarde ya estaban ahorcados, y colgados al pescuezo sus sombreros con las zintas amarillas…”

Fa 312 anys. El color groc de nou ha d’omplir els carrers i places del nostre País. Tant sols canvien dues coses. El numeral del rei borbó, de V a VI, i el tipus de repressió. Ara ja no poden ajusticiar, tant sols poden empresonar i exiliar. El que no canvia és la lluita per la llibertat i drets dels catalans.

Groc, color de lluita i llibertat

 

Dibuix de Francesc Riart i Jou. Imatge creada de Guillem Rovirosa –sometent de Cubelles a partir de la documentació familiar.

Subscriu-te al butlletí!

Artícles Recents
0

Cistella de la compra