03
des.2017

Miquelets de Catalunya

Miquelets de Catalunya és una associació de recreació històrica centrada en la Guerra de Successió a les corones Catalano-Aragonesa i Castellana.

Es funda a Manresa el desembre de 2005. Després d’una intensa tasca de documentació i mitjançant una exhaustiva recerca prèvia, l’11 de setembre del 2007 té lloc, a Manresa, l’estrena del primer uniforme. Actualment compta amb prop de 150 socis d’arreu del país que recreen part de les tropes catalanes que van lluitar fins al final de la Guerra de Successió.

Les tropes recreades són diferents regiments i unitats militars de l’Exèrcit de Catalunya (1713-1714):

• Regiment Vilar i Ferrer. Regiment de fusellers de muntanya o miquelets.

• Regiment de la Diputació del General. Regiment d’infanteria de línia.

• Regiment de Cuirassers de Sant Jordi. Regiment de cavalleria.

En ocasions especials també recrea:

• Regiment Sant Raimon de Penyafort (o regiment Ermengol Amill). Regiment de fusellers.

• Reials Guàrdies Catalanes. Unitat militar d’elit creada per Carles III, seguint el model de la Reial Guàrdia Anglesa, per tal que garantís la protecció directa de la persona del rei.

Al segle XVIII la mobilització dels exèrcits comportava la mobilització d’un volum gens menyspreable de gent de naturalesa no-militar com ara civils exercint diferents oficis per tal d’abastir les tropes, enginyers encarregats de planificar un setge o de defensar-lo, o bé religiosos tenint cura de les ànimes dels soldats. En la mesura del possible, l’associació desenvolupa també alguns d’aquests rols.

Què fem?

Miquelet del regiment de Joan Vilar i Ferrer. Fotografia: Щёлоков Дмитрий

Com a associació de recreació històrica de temàtica militar, una de les activitats principals de Miquelets de Catalunya és la recreació de batalles i fets d’armes de la Guerra de Successió, mantenint sempre el rigor històric tant pel que fa a la indumentària com a la instrucció militar de l’època. No obstant això, una visió completa de la vida militar implica també una dedicació cap a la vessant no bèl·lica, és a dir, tot el que fa referència la vida en un campament militar del segle XVIII. La investigació i posada en pràctica d’aquests aspectes pren cada cop més importància.

Miquelets de Catalunya ha esdevingut un recurs molt útil en l’ambientació de diverses activitats organitzades a l’entorn de la Guerra de Successió, com per exemple presentacions de llibres o actes institucionals i de commemoració. Cal destacar també la participació, com a figurants, en rodatges de pel·lícules, documentals i programes de televisió, com ara l’audiovisual del Born Centre Cultural de Barcelona, el documental El cas dels catalans o el programa de divulgació Sota Terra, de TV3.

La consolidació al calendari cultural d’alguns dels esdeveniments promoguts durant els anys anteriors i, en especial, a l’entorn del Tricentenari, fan que el 2015 i els anys següents Miquelets de Catalunya segueixi mantenint una intensa agenda d’activitats.

El creixement de l’associació és constant, lligat a un interès cada cop més gran, des de diversos àmbits, al voltant de la Guerra de Successió, participant en nombrosos actes fora de Catalunya. Amb l’objectiu de donar a conèixer l’associació més enllà de l’àmbit català, participa en diferents actes internacionals en diversos països, com a Russia. Axí l’agost del 2015 assisteix per primera vegada a la mostra Military Odyssey, una fira internacional de reconstrucció històrica militar de totes les èpoques que té lloc al sud-est d’Anglaterra.

Companyia de granaders del Regiment de la Diputació. Fotografia: M. Antònia Requena.
Regiment del a Diputació del General. Fotografia: Carles Quintana.

 

Regiment de Cuirassers de Sant Jordi. Fotografia: Mar Martín.
Civils. Fotografia: Carles Quintana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Associació Miquelets de Catalunya
Correu: miquelets@gmail.com
Twitter: @MiqueletsCAT
Web: www.miquelets.cat

Subscriu-te al butlletí!

Artícles Recents
0

Cistella de la compra