26
març2017

El General Moragues: símbol, heroi i màrtir

Recordem que demà, 27 de març, farà 302 anys que fou executat, decapitat i esquarterat el general Josep Moragues. El seu cap, dins d’una gàbia de ferro, fou penjat al Portal del Mar  12 anys com a escarni dels catalans.

Ho volem recordar repoduïnt el discurs que el 25/09/2013 fa fer Jordi Miravet, President del Memorial 1714, amb el tìtol: “General Moragues: símbol, heroi i màrtir. La seva representació”.

“La tradició popular, durant generacions, ha personalitzat en el General Moragues la lluita i el sacrifici en defensa de les Constitucions i Llibertats de Catalunya. En el seu moment hi va contribuir el poema que li va dedicar Àngel Guimerà: Lo cap d’En Josep Moragues, publicat l’any 1887, però en cada moment ha hagut un fet o un altre que ha ajudat ha mantenir viva aquesta tradició.

Perquè amb l’acarnissament que es va fer a la seva persona i a les seves despulles és volia atemorir els catalans. Mostrar públicament la destrucció del nostre sistema polític, així com la repressió indiscriminada i permanent que s’instaurava. Contràriament per als catalans de totes les èpoques ha estat un símbol i la seva representació un repte artístic i conceptual.

Sant Hilari Sacalm li va erigir un monument de gran format l’any 1991 i obra de l’escultor Domènec Fita Molat.

El Memorial 1714 va utilitzar el cap del General Moragues en la seva exposició: L’ Intent d’ Anorrear un Poble.. 1714..1725 inaugurada l’onze de setembre de 2001. És volia una imatge que sintetitzés el dolor i la desesperació que va caure sobre Catalunya i és va fer ús de la representació que del cap d’en Moragues havia publicat, l’any 1935, la revista La Tralla.

Modernament s’ha anat consolidant la imatge del General Moragues creat per l’escultora Rosa Martínez Brau i inaugurat a Sort l’any 1981.

Aquesta mateixa imatge, però en aquest cas feta de guix, és va fer servir a l’acte que va organitzar el dia 9 de setembre de 1984 la Comissió pro-homenatge al General Moragues, al Pla del Palau de Barcelona. Durant anys aquesta figura va presidir els actes de l’onze de setembre al Fossar de les Moreres de Barcelona.

L’Any 2004 la Foneria Parellada de Lliça d’Amunt va fer una fosa del bust del General Moragues en bronze. D’aquesta fosa, sota la direcció de la seva autora Rosa Martínez Brau, se’n van fer dues còpies l’una per a la Fundació Vila Casas i l’altra per al Memorial 1714, entitat que va promoure la realització i que des de aleshores la te exposada a la seva seu.

La Xarxa d’Entitats va encarregar l’any 2012 una còpia del bust del Memorial 1714 a la Foneria Jordi Pesarrodona de Barcelona i aquesta còpia, serà la que s’emplaçarà al Pla de Palau de Barcelona el 19 d’octubre de 2013.

Cal dir que l’ escultora havia fet fer estudis grafològics i psicològics del General Moragues i seguint els canons grecs va modelar el cap i les faccions de la cara segons el que aquells estudis li indicaven. La indumentària per contra no correspon a l’època.

A partir de l’any 2007 és publiquen els rigorosos treballs de recerca sobre la indumentària militar fets per l’il·lustrador i investigador Francesc-Xavier Riart i Jou. Aquests treballs aporten un nou coneixement sobre la matèria i obren un nou camí per a representar de forma fidedigna el General Moragues i els seus companys d’armes.”

Fotografia: Bust de Josep Moragues al Pla de Palau de Barcelona.

Subscriu-te al butlletí!

Artícles Recents
0

Cistella de la compra