20
oct.2020

CATALUNYA, UNA NACIÓ LLEIAL QUE ESTIMA LES RELACIONS INTERNACIONALS

Discurs del periodista Martí Anglada en la vetlla de l’Onze de setembre de 2020 organitzada per Memorial 1714, en l’acte a la Plaça del Fossar de les Moreres.

La independència de Catalunya vista des de l’exterior.

“L’estudi atent de la realitat internacional ens permet ser optimistes, en un termini raonable, sobre el tan estimat desig de ser independents; de poder aconseguir que la pàtria dels catalans gaudeixi un dia –més aviat que no pas tard- de la sobirania plena.

L’estudi atent de la Història europea ens permet tenir l’esperança que, en circumstàncies gens estrambòtiques, dins el normal esdevenir històric, s’obrirà un dia –més aviat que no pas tard- la porta d’arribada a la independència del nostre país.

Som militants de l’optimisme. I som també militants de l’esperança. No són militàncies incompatibles. I ho som perquè lluitem, perquè som obstinats i perquè tenim la memòria molt viva i molt llarga. Per això venim cada any en aquesta data a commemorar els herois del 1714.

Aquest acte d’avui té un doble simbolisme internacional: d’una banda ens recorda la fragilitat d’algunes aliances internacionals, però de l’altra també ens recorda que sempre som aquí, sempre oberts als amics de fora, sempre disposats a teixir noves relacions i aliances internacionals.

És precisament el record de les traïcions passades, intensament patides, el que ens farà més cauts i més previsors, el que farà que mai posem tots els ous al mateix cistell. Sempre hem de deixar una alternativa oberta, sigui o no en l’àmbit geogràfic que ens es més proper.

I serem lleials, lleials als valors democràtics i de justícia encara que no els trobem a vegades en els qui diuen defensar-los. Serem lleials als països amics, encara que aquests amics tinguin dificultats i tribulacions. Serem lleials en les mediacions i buscarem els equilibris justos que sostenen la pau.

Militarem en l’optimisme i en l’esperança perquè així ho van fer els que ens van precedir i van lluitar fins al final en la defensa de les Institucions catalanes. Aquí hi ha el seu record i el nostre homenatge. I, com ells, també lluitarem i serem lleials a les nostres Institucions. Sempre.”

Subscriu-te al butlletí!

Artícles Recents
0

Cistella de la compra