11
Feb2020

VESTITS DONES 1705-1714

Vestits dones / nenes classe mitjana 1705-1714

A Catalunya el vestit dels seus ciutadans segueix les tendències de la moda pròpies del seu temps. Les classes mitjana i baixa no queden fora d’aquests canvis, lògicament de manera molt menys marcada que la classe alta, però la seva forma de vestir també evoluciona amb el pas del temps. Ens ho confirmen tant en les fonts iconogràfiques conservades com les documentals.

A mode d’exemple aquests canvis es poden veure reflectits en detalls com la estructura formal del gipó, la forma de l’escot que ara es arrodonit i molt gran, en la llargada del davantal etc. I, sobretot, en la gran quantitat de colors que ara tenen la majoria de peces de roba i complements.

Dones 1
Dones 2

NOMENCLÀTOR

Caputxa. Arriba fins a mitja esquena. Es feta generalment de llenç blanc o negre -aproximadament al 50 %-. Un 90% – 95% per cent de les dones en porten.

Camisa. Escot rodó, de roba crua -lli o cotó- amb un vol important de baix que fa d’enagos i també de roba interior, ja que en aquest nivell social no se’n porta. Es habitual tindre’n una quantitat important entre cinc i deu ja que es una peça que pot rentar-se bé i canviar-se-la sovint.

Ropilla. Es la peça de roba que es porta per sobre de tot. Sol ser de drap de llana sempre de color negre. Prové de la moda del segle anterior.

Gipó. Equivalent a la camisola masculina. Va per sota de la ropilla i pot ser de màniga llarga, tres quarts o sense mànigues. També en alguns cassos te les mànigues postisses i de vegades de colors diferents al cos. Es una peça que es porta en un 100% dels cassos. Es de tots els colors preferentment vermell, groc, blau o verd.

Davantal. Sol ser de llenç de diferents materials i sempre de color blau en un 98% dels cassos i de diferents intensitats.

Faldilla. Amples, de llargada diversa des de sobre dels turmells fins als peus. Són fetes amb diferents tipus de roba d’un cert pes per donar-li un caient i plecs vistosos. De tots els colors com el gipó.

Mitges. D’una llargada fins a mitges cuixes solen ser de llana teixides i excepcionalment de seda cosides. Hi ha constància de portar-ne en gairebé un 70/80% dels cassos. També poden ser de tots colors fins i tot negres i en pocs cassos blanques.

Sabates i espardenyes. Les primeres tenen la mateixa forma que les d’home amb sola gruixuda i taló de dos dits i mig d’alçada. Van també tancades amb sivella. Las dones en porten en un alt percentatge -al voltant de 80%-. La resta porten espardenyes embetades de diferents colors. Només els molt pobres van ocasionalment descalços.

El vestit de les nenes, quan ja no porten bolquers, es igual al de les dones.

Nenes

Per complementar la informació vegeu també:

https://www.memorial1714.cat/vestits-homes-1705-1714/

Text: J.BQ.E.

Dibuixos: Francesc Riart i Jou

0

Cistella de la compra