11
febr.2020

VESTITS DONES 1705-1714

Vestits dones / nenes classe mitjana 1705-1714

A Catalunya el vestit dels seus ciutadans segueix les tendències de la moda pròpies del seu temps. Les classes mitjana i baixa no queden fora d’aquests canvis, lògicament de manera molt menys marcada que la classe alta, però la seva forma de vestir també evoluciona amb el pas del temps. Ens ho confirmen tant en les fonts iconogràfiques conservades com les documentals.

Aquests canvis es poden veure reflectits en detalls com l’estructura formal del gipó, la forma de l’escot que ara és arrodonit i molt gran, en la llargada del davantal etc. I, sobretot, en la gran quantitat de colors que ara tenen la majoria de peces de roba i complements

Dones 1
Dones 2

NOMENCLÀTOR

Camisa. Escot rodó, de roba crua -lli o cotó- amb un vol important de baix que fa d’enagos i també de roba interior, ja que en aquest nivell social no se’n porta. És habitual tindre’n una quantitat important entre cinc i deu ja que és una peça que pot rentar-se bé i canviar-se-la sovint.

Caputxa. Arriba fins a mitja esquena. És feta generalment de llenç blanc o negre -aproximadament al 50 %-. Un 90% – 95% per cent de les dones en porten.

Davantal. Sol ser de llenç de diferents materials i sempre de color blau en un 98% dels casos i de diferents intensitats.

Faldilla. Amples, de llargada diversa des de sobre dels turmells fins als peus. Són fetes amb diferents tipus de roba d’un cert pes per donar-li un caient i plecs vistosos. De tots els colors com el gipó.

Gipó. Equivalent a la camisola masculina. Va per sota de la ropilla i pot ser de màniga llarga, tres quarts o sense mànigues. També en alguns casos té les mànigues postisses i de vegades de colors diferents al cos. És una peça que es porta en un 100% dels casos. És de tots els colors preferentment vermell, groc, blau o verd.

Mitges. D’una llargada fins a mitja cuixa, solen ser de llana teixides i excepcionalment de seda cosides. Hi ha constància de portar-ne en gairebé un 70/80% dels casos. També poden ser de tots colors fins i tot negres i en pocs casos blanques.

Ropilla. (Castellanisme). És la peça de roba que es porta per sobre de tot. Sol ser de drap de llana sempre de color negre. Prové de la moda del segle anterior.

Sabates i espardenyes. Les primeres tenen la mateixa forma que les d’home amb sola gruixuda i taló de dos dits i mig d’alçada. Van també tancades amb sivella. Les dones en porten en un alt percentatge -al voltant de 80%-. La resta porten espardenyes envetades de diferents colors. Només les molt pobres van ocasionalment descalces.

El vestit de les nenes, quan ja no porten bolquers, es igual al de les dones.

Nenes

Per complementar la informació vegeu també:

https://www.memorial1714.cat/vestits-homes-1705-1714/

Text: J.BQ.E.

Dibuixos: Francesc Riart i Jou

0

Cistella de la compra