21
març2017

Dos mapes igual que mostren un món diferent

El primer mapa, datat l’any 1700, mostra el nostre estat històric, la Confederació Catalano-Aragonesa. El segon mapa reflecteix la realitat que neix del Tractat de Pau d’Utrecht de l’any 1713.

Des del Memorial 1714 sempre hem dit que el Tractat de d’Utrecht no va dur la pau a Catalunya, contràriament va obrir un conflicte que encara avui -any 2017- no s’ha tancat.

El Tractat internacional d’Utrecht, i els que el van seguir Rastatt i Viena, van permetre el reconeixement de l’Estat Espanyol contemporani que, a criteri nostre, va néixer amb dos errors que el portaran a la seva desfeta tal com el coneixem avui:

El primer error és que desprès de la Guerra de Successió el nou estat no reconeix la Confederació Catalano-Aragonesa. Una realitat de segles formada per la Nació Catalana i l‘Aragó. No promou una entitat superior, sinó que som incorporats a Castella. I, el terme Espanya i espanyol deixa de ser geogràfic per assimilar-se a Castella.

El segon error és que parteix d’una abstracció geogràfica que no respon a la realitat i que, conseqüentment, no l’assumeix. Una conseqüència actual d’aquest fet es la no assumpció del Corredor mediterrani.

Els dos mapes mostrats donen per una complerta lliçó d’història. Són com un llibre obert per a qui vulgui aprofundir i s’hagi després de la bena als ulls que Espanya teixeix.

Fotografies: Europa any 1700 i Europa desprès tractat Utrecht i Rastatt any 1713

Subscriu-te al butlletí!

Artícles Recents
0

Cistella de la compra