06
març2017

La recuperació i dignificació del fossar de les moreres

La reivindicació de la plaça del Fossar de les Moreres venia de principi del segle XX amb misses a Santa Maria del Mar. L’any 1915, veieu la fotografia, uns joves treballadors del Poble Nou, del Casal Nacionalista Martinenc i de la Joventut Nacionalista els Néts dels Almogàvers, van posar una placa de marbre amb la quarteta de Frederic Soler / Pitarra :

“Al Fossar de les Moreres no s hi enterra cap traïdor en perdent nostres banderes serà l’urna de l’honor.”

El record i el coneixement del seu significat es va mantenir malgrat les dictadures de Primo de Rivera i de Franco. L’any 1977 la Comissió Pro Fossar de les Moreres-Memorial 1714 va tornar a posar la placa, arrancada l’any 1939, amb la mateixa quarteta.

D’aquí arrenca la nostra actuació, per la reivindicació i dignificació del Fossar de les Moreres, malgrat que com entitat no ens vam constituir fins el 25 de juny de 1985. Així doncs, enguany farà quaranta anys que ininterrompudament hem participat, hem col•laborat o hem estat impulsors de totes les accions que s’han dut a terme a la plaça per la seva dignificació, i la millora de la informació que rep el públic que la visita, explicant la seva història i el seu significat.

Ens aquesta labor de donar a conèixer el significat del Fossar a tots els visitants, ens ajuda que des de la fundació de Memorial 1714, tenim el nostre local social a la mateixa plaça.

Subscriu-te al butlletí!

Artícles Recents
0

Cistella de la compra