14
set.2020

FLAMA DE LA RESISTÈNCIA CATALANA DE CARDONA 2020

El matí de cada 10 de setembre Memorial 1714 realitza la recollida de la Flama de la Resistència Catalana de Cardona, símbol de la lluita de la Nació contra l’absolutisme borbònic, per traslladar-la a Barcelona, i a la nit dels mateix dia 10 fer l’encesa del peveter que tenim a l’Associació com a renovació del compromís de lluitar fins a aconseguir la llibertat.

Discurs realitzat en nom de Memorial 1714 per la Secretaria de l’Associació Olga Amargant.

Gràcies Il·lm. Sr. Alcalde de Cardona, Il·lm. Sr. Alcalde de Sant Hilari Sacalm, Autoritats.

Un honor poder ser aquí a Cardona, un any més recollint la Flama de la Resistència Catalana, encara que sigui amb aquestes circumstàncies de pandèmia Covid-19.

Val a dir que l’Estat espanyol s’ha aprofitat aquesta situació per exhibir els uniformes militars i policials que ens han recordat que som un país ocupat i que, els mateixos que ens van apallissar l’1 d’octubre de 2017 son els que imposen mesures sanitàries. Diuen Este virus lo pararemos todos unidos, però ja sabem el què hi ha sota d’aquesta etiqueta tan repetida: la continuació de les accions de genocidi polític i cultural que Castella va començar a imposar des de 29 de juny de 1707 i l’11 de setembre de 1714.

Com saben, Cardona es mantenia dempeus i no va haver més remei que capitular al cap de 7 dies d’haver caigut Barcelona.

Però aquí no estem commemorant una derrota, sinó reivindicant incansablement el nostre dret d’autodeterminació. Estem denunciant que l’annexió de Catalunya a Castella no va ser voluntària ni pacífica, sinó violenta i sanguinària; i que aquesta annexió es manté des de fa més de tres-cents anys per la violència: matant, empresonant, torturant, exiliant, espoliant patrimonis, saquejant un país ocupat amb un espoli fiscal sistemàtic cada any, i perseguint la llengua i la cultura catalanes amb voluntat d’extermini.

Voler un estat independent com Dinamarca, Finlàndia, Estònia, Letònia ò Lituània, no és un caprici sinó una necessitat per disposar dels nostres impostos per un sistema sanitari que salvi vides, un ensenyament fonamentat en la nostra llengua i cultura, infraestructures capdavanteres, i per això la gent ja fa ara deu anys que es manifesta massivament, més de dos milions de catalans, cada Onze de Setembre per la independència, i tanmateix sabut és que som on som.

Per acabar, deixeu-me fer una versió del Black Lives Matter que s’ha fet viral als EEUU, i diriem: Catalan Lives Matter. Els dos o tres primers mesos de la pandèmia van deixar clar que si el nostre sistema sanitari hagués tingut els recursos econòmics necessaris per comprar respiradors, i material per fer els test a la major part de la població, s’haurien salvat vides. L’espoli fiscal mata.

Salut a tots i Visca Catalunya Lliure.

 

A la recollida de la Flama van assistir, en nom i representació de Memorial 1714, els membres de la Junta, Mercè Torres, Olga Amargant i Jordi Bages-Querol. Acompanyats per membres de l’Associació Coronela de Barcelona, uniformats i amb la bandera de Santa Eulàlia.

Subscriu-te al butlletí!

Artícles Recents
0

Cistella de la compra