Qui som3

Benvinguts al Memorial 1714

Memorial 1714 som una associació cívica i cultural

Memorial 1714 som una associació constituïda el 26 de juny de 1985 amb la finalitat immediata de dignificar i rehabilitar el Fossar de les Moreres, i de recuperar i donar a conèixer la seva història.

Tenim l’origen, sense trencament de continuïtat, en el grup de persones que s’aplegaren l’any 1977 per restituir la placa amb el vers de Frederic Soler “Pitarra” a la Plaça del Fossar, i que l’any 1978 van formar la “Comissió Pro Fossar de les Moreres-Memorial 1714”.

Memorial 1714 es vam fer nostra la Resolució del Parlament de Catalunya de l’any 1986 que insta a la dignificació del Fossar de les Moreres i a que hi hagi una informació dels fets que hi succeïren. Per tant, vetllem per la preservació del indret com a lloc de reflexió i d’homenatge a tots aquells que, a llarg dels temps, lluitaren i moriren en defensa de Catalunya, les seves Constitucions i les seves llibertats.

"L’objectiu vital que ens inspira des de la nostra fundació és, la recuperació de la consciència històrica dels catalans."

Sala Capitular

de Santa Maria del Mar

La nostra seu social és a la Sala Capitular de Santa Maria del Mar, un edifici tardo gòtic de final del segle XVI, situada a la Plaça del Fossar de les Moreres de Barcelona. La tradició oral recull que la Sala Capitular va servir de capella ardent de molts defensors de Barcelona morts en els combats del setge de 1714, especialment del mes de setembre.

Història

Un grup d’amics i patriotes decideixen restituir la placa amb els versos de “Pitarra” al Fossar de les Moreres.
1977
El mateix grup promou, amb altres associacions i amb Omnium com entitat més destacada, formar la “Comissió pro Fossar de les Moreres”.
1978
Es promou i presenta un projecte de rehabilitació del Fossar de les Moreres a l’Ajuntament de Barcelona, que no es acceptat
1983
26 de juny de 1985. Es constitueix l’associació Memorial 1714.
1985
Comencen les obres de rehabilitació segons el projecte aprovat per l’Ajuntament de Barcelona. Davant de la destrucció de patrimoni que comporta, enderroc del pont de 1700 que connectava la llotja reial de Santa Maria del Mar amb el Palau Reial situat al Pla de Palau, les accions de protesta aturen les obres.
1986
Inici de les obres de rehabilitació segons un nou projecte de l’Ajuntament. Fins 1998 no es remodelaren les façanes dels edificis de la plaça,
1989
9 de març de 1999. El Govern de la Generalitat declara bé cultural d’interès nacional, en la categoria de lloc històric, el Fossar de les Moreres, i delimita un entorn de protecció comú del Fossar i l’església de Santa Maria del Mar de Barcelona.
1999
Es construeix el peveter amb la flama permanentment encesa com a memorial de guerra del 1714.
2001
Abril 2002. L’associació Memorial 1714 col·loquem un ram de flors al peu del peveter. Acció que repetim cada diumenge al migdia.4.
2002
8 de setembre de 2005. Es col·loca a la façana una placa en record del general Joan Baptista Basset, com a símbol de tots els valencians que van lluitar en la defensa de Barcelona.
2005
16 d’agost de 2007. A la Sala Capitular es vetlla el cos de Lluís Maria Xirinacs, mort el 10 d’agost de 2007.
2007
10 de setembre 2014. El President de la Generalitat de Catalunya Artur Mas, en motiu del Tricentenari, ret homenatge als màrtirs del Fossar de les Moreres.
2014
Expect The Best

Objectius

Difondre la realitat nacional de Catalunya i l’espai geogràfic bàsic on s’ha desenvolupat

Ajudar a conèixer i a prendre consciencia de la nostra història, en especial la de la Guerra de Successió a les corones Catalano-Aragonesa i Castellana

  • Vetllem per la preservació de l’entorn del Fossar de les Moreres i del ideal que representa. Fem que els visitants hi trobin una explicació detallada i real dels fets que aquí hi succeïren.
  • Preparació i edició d’exposicions itinerants de divulgació històrica, especialment del període de la Guerra de Successió.
  • Edició de llibres i revistes per difondre la nostra història, així com l’espai geogràfic en que transcorre, posant a disposició del públic tot el nostre fons documental, per facilitar informació contrastable de la Guerra de Successió i de les conseqüències que encara té avui per a la Nació Catalana.
  • Conferències, presentacions i tot tipus d’actes de divulgació relacionats amb els fins de l’associació.

LawPlus Number

OUR EXPERIENCE

Family Law
Business Law
Civil Law
Insurance

OUR FACT

2978
Qualified Lawyer
1462
Trusted Clients
1540
Successful Case
2431
Honors & Award
“ El memorial és custodi de la nostra dignitat sobirana. Si no existís, s’hauria de crear. Moltes gràcies per la vostra feina, que és indispensable.”
Montserrat Tudela i Penya
Directora revista Auriga
" Què us diré, amics del Memorial 1714? Què us diré, des de València? De la vostra feina, sempre vetllant per la dignitat del Fossar de les Moreres, on són soterrats tants valencians que moriren defensant Barcelona! De la vostra lluita, sempre al servei de la llibertat de la pàtria completa! Del vostre acolliment, sempre amb les portes obertes a tos els catalans, de les Corberes al Segura, del Cinca a les Illes! Doncs us diré que sou el rovell de l'ou del patriotisme català! "
Josep Guia i Marín
Doctor en Matemàtiques i en Filologia. Universitat de València
“ Avui a Barcelona només el Memorial 1714 tracta d'explicar i difondre el fet cabdal de la història de Catalunya: la pèrdua de la seva sobirania, el 1714. Qualsevol català interessat en el nostre país té un deure de gratitud envers aquesta Associació que, a més a més, té cura del monument als defensors de Barcelona la plaça del Fossar de les Moreres. Feu-vos-en soci i col·laboreu-hi. ”
Joaquim Torra i Pla
Expresident d'Òmnium i director 2012-2015 del Born Centre Cultural
“El Memorial 1714 és un espai necessari de reflexió, recordança i estudi sobre el que van representar per a la nostra nació la Guerra de Successió i el seu tràgic desenllaç. Com a entitat, s’obre a tota mena d’inquietuds que es deriven de l’objectiu inicial.
La seva ubicació al Fossar de les Moreres és idònia perquè és l’indret on foren soterrats els defensors de la ciutat el 1714, però també, en la conjuntura actual —entre les esperances de recuperació nacional i els canvis socials i econòmics de la capital—, perquè el Fossar, en concret, i el barri, en general, no perdin la memòria històrica de les diverses generacions de barcelonins i catalans que n’han fet un espai de referència en l’imaginari vital de la Barcelona moderna i contemporània.”
Rafael Català Dalmau
Gerent de l'editorial Rafael Dalmau, Editor
Meet The Attorneys

Our Attorneys

0

Cistella de la compra