07
set.2017

La Coronela de Barcelona

La associació Coronela de Barcelona va néixer l’any 2010 com un grup de recreació històrica amb l’objectiu de rememorar i recordar la milícia gremial de Barcelona.

La Coronela de Barcelona era la milícia cívica, vinculada als gremis, que defensava i protegia la Ciutat sota les ordres del Conseller en Cap. Els seus integrants, en el segle XVIII, es consideraven hereus de la “host de Barcelona” configurada a l’edat mitjana i que altres ciutats catalanes van imitar. La Coronela era en definitiva una institució cívica i urbana hereva de la profunda tradició bèl·lica catalana d’autodefensa, basada en segles de llibertats garantides per les Constitucions i usatges com el Princeps Namque.

La Coronela de Barcelona va complir amb la seva comesa des de l’edat mitjana fins a la seva desaparició després de la caiguda de Barcelona. Durant el setge, i molt especialment en els últims dies, es va batre amb gran eficàcia i ferocitat, amb un important protagonisme el dia 11 de Setembre de 1714.

Com Associació, Coronela de Barcelona, mostrem la vida d’una societat rica i pròspera i el servei que els ciutadans, tots el ciutadans, feien a la seva Ciutat, fins arribar a l’últim extrem en la defensa de Barcelona.

Banderes gremials. Diada 2016

També divulguem la història dels gremis de la ciutat i com s’articulaven i vestien els milicians de cada gremi que formaven les companyies; d’aquesta manera mostrem els diferents colors dels uniformes que utilitzaven aquestes companyies, així com les banderes gremials de les companyies, batallons, regiments, Santa Eulàlia, etc.

Com a grup de recreació històrica ens guiem i esforcem per l’estricta reproducció, i màxima exactitud, en la reconstrucció de tots els articles, armes, equipaments, uniformes, instruments, banderes…. acompanyats i assessorats per historiadors, especialistes, directors de museus, i diferents estudiosos del període del segle XVIII. Al mateix temps,fem treball de recerca en diferents arxius per tal de treure a la llum els documents quasi oblidats per recuperar la nostra història.

Col·laborem amb diverses institucions, museus, arxius, ajuntaments, i qualsevol entitat interessada en la història, com El Born Centre Cultural, Ajuntament de Barcelona, Arxiu Històric de la Ciutat, Museu Marítim de Barcelona…. intentem aportar, amb el nostre treball, un petit gra de sorra en la recuperació de la memòria de la nostra Ciutat tant de temps amagada de forma volguda o involuntària.

Guàrdia al Portal de Santa Madrona

Com activitat principal obrim el Baluard de Santa Madrona – en el Museu Marítim de Barcelona Drassanes- els 1ers 3ers i 4rts diumenges de cada mes, on fem guàrdia a la seva porta, reproduint la guàrdia que hi feien els diferent gremis. També obrim el Baluard en les diades que un dia van ser importants per a la nostra ciutat, com Santa Eulàlia, Santa Madrona, Sant Jordi, Corpus, Sant Andreu.

Però no ens limitem a l’àmbit militar, es més, donem molta importància a la vida civil, aquella per la qual van lluitar els nostres avantpassats. Si van fer la guerra va ser per defensar un modus de vida, de pensar, de menjar, de jugar, de ballar, de treballar, de comportar-se, de fer lleis, en fi, una manera d’entendre la vida. Si van lluitar, i molts morir, va ser precisament per defensar això, el nostre modus vivendi, el qual, per dissort, vam perdre un cop els borbònics van ocupar la Nació.

Som sabedors i conscients que hi ha molta feina a fer i recuperar i que no som perfectes, car la perfecció en aquest camp és molt difícil i mancarien, no ja anys, més aviat generacions, per poder recuperar tot allò que un dia ens van prendre.

Hi ha molts forats que mai no es podran omplir, ja que s’han perdut per sempre més, però, al igual que un puzle, anem encaixant de mica en mica les peces per a formar la imatge més propera al que vam ser.

Obrim la porta a tot aquell que vulgui treballar en la recuperació de la nostra història, tothom de bona voluntat, és benvingut a la nostra associació i esperem us animeu a formar part d’ella, ja que la recompensa és molt gran. No econòmica però si moral, que és la que perdura. Animeu-vos doncs i entreu en un mon fascinant i divertit que en molts aspectes no us deixarà impassibles.

          

          

Associació Coronela de Barcelona
Baluard de Santa Madrona. Pl. Blanquerna 1
08001 Barcelona

Telèfon: 679 80 74 93
Correu: info@coroneladebarcelona.cat
Twitter: @coronelabarcelo
Web: www.coroneladebarcelona.cat/
Facebook: CoroneladeBarcelona

 

Catalunya som una Nació amb un nodrit teixit associatiu. Memorial 1714 volem recollir una part d’aquest teixit i donar a conèixer els diferents grups de recreació històrica –o reconstrucció històrica- que tenim als Països Catalans. El fet diferencial del grups de recreació històrica està en el rigor i exactitud en què els participants reprodueixen un esdeveniment o període històric.

Subscriu-te al butlletí!

Artícles Recents
0

Cistella de la compra